Raadselachtig arrest HR over zonnebrandmiddelen en tandpasta

 Of een product een geneesmiddel is of niet wordt bepaald door de definitie van geneesmiddel in de EU-richtlijn. Deze tweeledig. Een product is een geneesmiddel als het aangediend wordt als een product met genezende of preventieve claim. Een product is ook een geneesmiddel als het een therapeutische effect heeft bij gebruik door de mens op grond van een farmacologisch, immunogisch of metabool effect. 

Het verlaagde btw-tarief is van toepassing op producten die voldoen aan de definitie van geneesmiddel in de Geneesmiddelenwet. In dit arrest bepaalt de HR dat dit het geval is voor zonnebrandmiddelen die onder meer huidkanker voorkomen en fluoridehoudende tandpasta die caries voorkomt. Daarbij betrekt de HR het feit dat het Hof van Justitie van de EU het aandieningscriterium breed interpreteert. Dit lijkt allemaal heel redelijk.

Er is echter een probleem dat de HR over het hoofd ziet. Als een product onder de definitie van geneesmiddel valt mag het alleen met een handelsvergunning in de handel worden gebracht. Deze vergunning moet door het College ter beoordeling van geneesmiddelen (CBG) verleend worden, maar het CBG meent - volgens het arrest - dat de producten geen geneesmiddel zijn. De conclusie is dat de zonnebrandmiddelen en de tandpasta van het verlaagde btw-tarief voor geneesmiddelen kunnen profiteren, maar dat de handel in die producten illegaal is!

Om de uitspraak te lezen klik hier